Thursday, May 9, 2013

Kuinka tehdä nettitullaus eli nettituonti-selvitys


(sorry sweeties, this time only in finnish..it's about customs clearance)

Moikka ihanat ♡ ♡
Tuli tänään tässä joku päivä jälleen käytettyä nettitullausta ja muistinkin, että munhan on pitänyt tehdä siitä postauskin, että miten se tapahtuu. Monelle varmaankin tuttua touhua, mutta ei välttämättä ihan kaikille.

EU:n ulkopuolelta tilaillessa paketteja, voi käydä niin, että paketti jämähtääkin tullin kynsiin ja se pitää saada sieltä pois. Paketti jää tulliin yleensä siitä syystä, että sen arvo on suuri ja lähes aina pikalähetykset esim. EMS paketit. Tulliselvitys tarkoittaa periaatteessa sitä, että selvennät tullille mistä paketti tulee, kuka sen on lähettänyt, mitä se sisältää ja paljonko olet niistä maksanut. Selvitykseen tarvitaan esimerkiksi tilausvahvistus tai paypal-kuitti. Paketin voi hakea suoraan tullipostista ja näitä onkin suuremmilla paikkakunnilla, mutta jo jonkun aikaa selvityksen on voinut tehdä myös netissä ja paketti lähtee takaisin matkaan kohti määränpäätä. Erityisen kätevää tämä on, jos paikkakunnallasi ei ole tullipostia!


 Tiedät tulliselvityksen tarpeen, kun lähetysseurannassa näkyy tämmöinen kohta:
Joskus pelkkä tuullin toimitus ei tarkoita, että lähetys pitäisi tullata, se voi lähetä sieltä vielä itsekseen liikenteeseen. Tullaaminen ei myöskään onnistu, ennen kuin tuo ylin ilmoitus näkyy, eli se on kirjattu tullissa kunnolla. Tästä tulee myös kirjeellä ilmoitus kotiin.


Mene >
www.tulli.fi  >  Yksityisille  >  Netistä ostaminen  >  Nettituonti  >  Siirry Nettituonti-palveluun

tai suoraan Nettituonti
Kuvia saa klikkaamalla isommaksi, kuvat ovat myös hieman vanhoja ja huomasin, että on sekaisin kahta eri tullausta, mutta ei kai se mitään haittaa. :P


Palveluun täytyy tunnistautua, itse käytän nettipankki-tunnuksia.
Lue ja hyväksy käyttöehdotTee uusi postitullaus
Ilmoita kaikenlainen oleellinen tieto
Rastita mikä todiste löytyy kaupasta, itse käytän tilausvahvistusta, koska siinä näkyy kaikki oleellinen.
Tuo pieni ohje-ikkuna kertoo jatkuvasti mitä mihinkin lokeroon pitää ilmoittaa.
Kirjoita perustietosi
Suosittelen laittamaan sähköpostin, koska silloin saat heti viestiä, kun käsittelyssä tapahtuu jotain.
Tavaranimikkeen ilmoitus
Tavallisimmat tavarat löytyy tuosta selvityslomakkeesta ja muita voi itsekin halutessaan kaivella täältä. Tämä on hieman venkkuli kohta ja joskus täytyy soittaa tuonne asiakaspalveluun ja kysyä nimikettä.
Tavaran hinta ja postikulut
Ilmoita mitä olet maksanut tavarasta ja paketin toimituksesta, huomioi, että sen tulee olla sama, kuin mitä paketin kyljessä lukee. Painon löydät lähetysseurantatiedoista. Paketissa voi olla useampi eri tuote, esimerkiksi mekkoja ja kenkiä, lisää ne erikseen. Olen itse joskus laittanut vain yhden tuotetyypin, jos on ollut vaikka kolme mekkoa ja yksi hame.
Lähetä ilmoitus tulliin.
Lisäselvityspyyntö
Useimmissa tapauksissa tulli lähettää lisäselvityspyynnön (ilmoitus tästä tulee sähköpostiin) ja silloin pitää lähettää tilausvahvistus tai vastaava tullille sähköpostilla. Myöhemmin tulee ilmoitus päätösluonnoksesta ja se täytyy vahvistaa nettituonti-palvelussa.
Maksa
Riippuen tavaran arvosta, pitää maksaa sen mukainen tullimaksu ja vero. Tässä tapauksessa ei ollut maksua, muutoin palvelu ohjaa sinut nettipankkiin. Nykyisin arvoraja on 22€.
Luovutus eteenpäin
Saat sähköpostilla ilmoituksen, että paketti luovutetaan eteenpäin ja voit jälleen lähetysseurannasta kurkkia missä se menee.  ^__^ღஐƸ̵̡Ӝ̵̨̄ƷஐღErilaisia tapauksia tullin kanssa:

• Paketti menee tulliin ja lähtee matkaan ilman selvitystä.
• Tulli tekee maksupäätöksen ilman lisäselvitystä.
•  Paketti lähtee tullista, ennen kuin olen maksanut, maksu tuli jälkikäteen.
• Tulliselvitystä ei voi tehdä, ennen kuin paketti on kirjattu tullin hyllypaikkaan tms.
• Soitin tulliin ja meuhkasin, kun paketti oli turhaa tullissa ja se lähti matkaan uudelleen.
• Tulli tekee päätökset heti tai joskus kahden päivän sisällä.
• Ei varsinaisesti tullin tapaus. - Paketti jämähti tullin jälkeen lajitteluun, kun postinumero oli väärä, minulle ei ilmoitettu. Joutuivat yhteydenottoni jälkeen varmistamaan postinumeron toiselta puolelta maailmaa, vaikka muut tiedot olivat oikein.Onko teillä omia tullikertomuksia?Toivottavasti tästä postauksesta on jollekin apua!
Joskus voisi höpötellä erilaisista pakettien lähetystavoista. :)❤~ Saija / Sasetar


20 comments:

 1. Se raivo kun odottaa pakettia ja se jää tulliin vaikkei ylitä arvorajaa :/ Ja kerran ems paketti jäi jumittamaan tulliin mistä sai soittaa raivopuhelun jotta se lähti..

  ReplyDelete
 2. Todella hyvän ohjeen oot tehnyt, jospa sitä uskaltautuisi tilaamaan euroopan ulkopuoleltakin. ^^ Helpolta vaikuttaa, vaikka ennen oon luullu, et se tullaaminen on tosi hankalaa, jos tilaa jostain kauempaa vaikka mekkoja. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oikeastaan yllättävän helppoa touhua, oppii nopeasti. ^__^

   Delete
 3. heeeeeeeeei kiitos tosi palon tästä postauksesta!!! Tilaan ite aika paljo Euroopan ulkopuolelta tavaraa (eBay <3), mutta koskaan ei oo jääny mitään tulliin. Nyt kuitenki vähä pelottaa että saattaa jäädä ku tilasin yhen mekon Kiinasta, ja ne tullin säädökset on jotenki muuttunu vissiin.

  Toivottavasti ei jää koska voi jumalauta miltä säätämiseltä toi vaikuttaa..... Do not want ;;_________;;

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei välttämättä jää kiinasta tilatut ebay jutut tulliin, yleensä ne on jollain kirjeellä ja arvona paketissa on joku $2. :P
   Mut toivottavasti auttaa, jos joskus jotain jääkin sinne..ei se niin vaikeata oikeasti ole se tullaaminen, ellei mitäänihmeempää käy. :)

   Delete
 4. Tattista tästä postauksesta. Tulikin tämä ulkomailta tilaaminen juuri ajankohtaiseksi ja käytännön neuvot ovat aina tervetulleita.

  ReplyDelete
 5. Saako tuosta tullausmaksusta jonkinlaisen kuitin? Sähköpostiin tms? Katsoin, että Strawberry maksaa tullauskulut takaisin, mutta vain kuittia vastaan :). Yksi pikkupaketti olisi nyt tuolla jumelissa... Kiitos vielä yksityiskohtaisesta ohjeesta!

  Hanna

  ReplyDelete
  Replies
  1. Varsinaista kuittia en ole saanut, mutta näkyyköhän suoritetuista tullaukisista tuossa päätöksessä jonkinlainen yhteenveto, joka kelpaisi? Siis tuossa sisään kirjauduttua olevalla etusivulla olevat vanhat tullaukset. Aika jännää, että joku suostuu kustantamaan tullit. :D

   Delete
  2. Ok, pitänee vain kokeilla, josko jokin tullin "tositteista" kelpaa. En jaksa lähteä lentokentälle hakemaan oikeaa paperikuittia. Tässä vielä linkki tuonne nettisivuille, jossa maksujen palautuksesta kerrotaan - voin tulla myöhemmin infoamaan, miten oman pakettini kanssa kävi :).

   http://fi.strawberrynet.com/vat_refund.aspx

   Kiitokset!

   Hanna

   Delete
  3. Nappasin näyttökuvan tullauspäätöksestä ja lähetin sen pdf-muodossa Strawberrylle. Rahat napsahti luottokortille vajaassa viikossa, eli toimii :).

   Hanna

   Delete
 6. Mä en ymmärrä ollenkaan mitään tullauksesta, en edes näillä ohjeilla... :/ Mistä mä muka tiedän onko joku juttu tullattavaa, kun jostain luin ettei meikit olisi ja silti pakettini jäi tulliin ja en ymmärrä yhtään mitä tehdä ja nyt alan olla jo sitä mieltä että lähettäköön paketin takas sinne mistä tuli ja saan ainakin rahat takas itelleni..... :(

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi voi! :|
   Tulliin voi jäädä ihan mikä tahansa paketi mistä syystä vain, ihan sen takia, että ne voi tehdä niin.
   Jos vaan jossain vaiheissa tai muussa on epäselvää, niin koitan auttaa jos voin. Myös postin sivuilla lähetyksen seurannassa on mahdollisuus online-asiakaspalveluun. Aukeaa sellainen chat ikkuna ja voi kysellä asioista. :)

   Delete
 7. Siis pitääkö aina tehdä tämä tulliselvitys?Olen tilaamassa sivellinsetin sedona lacelta niin onko se aina tehtävä?

  ReplyDelete
 8. Vain jos tavara jää tulliin jumiin, eli jos paketin arvo on suuri tai monesti pikalähetykset. Jos tilaa eu:sta, ei tarvitse tullata. Pienet paketit harvemmin jää tulliin turhaa kekkuloimaan. :)

  ReplyDelete
 9. Mie en kyllä ymmärrä näitä tulli asioita yhtään.
  eli jos tilaan eu:n ulkopuolelta tavaraa ja se ei jää tulliin vaan tulee meidän postiin(onko se mahdollista noin?) niin tarvitseeko tullille tehdä sitä ilmoitusta tai joutuuko maksamaan arvolisäveroa?
  vai jos se siis jää tulliin niin vain sillon teen ilmoituksen ja maksan arvolisäveron?meneekö se näin vai oonko ihan väärässä?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Siis just noin, jos se vaan tupsahtaa sun postiin tai postiluukusta, niinnei tarvii mitään tehdä. Kun postissa tulee lappu, että on paketti xxyxxzx tullissa ja pitää tulliselvittää.

   Delete
  2. okei ,kiitos :)

   Delete
 10. Kiitos tästä! Tulen niin tarvitsemaan tätä kohtapuoliin! :)
  Itse en ole tilannut mitään pitkään aikaan, mutta ulkomaalainen ystäväni tilasi minulle JOTAIN (syntymäpäivälahjaksi) Japanista ja nyt pitäisi alkaa selvitellä kaverilta että saisiko sitä tilausvahvistusta ja kertoisiko se mitä paketti sisältää.. Jos ei niin sitten olen ongelmissa.. Voisiko tulli muka laittaa pakettia eteenpäin jos soitan sinne ja selitän tilanteen, itse en ole kuitenkaan paketista maksanut penniäkään? :/ Yhteydenotto on harkinnassa, mutta ehkä eka odotan kaverin yhteydenottoa (tuskin australialaisena tiesi Suomen hintarajoitteita :/).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva kun voi olla avuksi! :)
   Tullia ei kiinnosta se onko lahja vai ei. Eivät lähetä eteenpäin, vaikka selittäisit tilanteen. Samaa sattu jatkuvasti. Ne haluavat lahjankin tapauksessa tietää minkä arvoinen paketti on.

   JOS paketti jää tulliin, tarvitset tarkan tiedon siitä mikä arvo pakettiin on kirjoitettu. Se on tärkeää ja sen täytyy mätsätä. Tosin tullia ei haittaa jos laitat isomman summan ja maksat siitä maksua. Tarvitset tulliselvitykseen jonkinlaisen tositteen arvosta, on se sitten tilausvahvistus, sähköposti, kuvakaappaus jne. Paketista joutuessa maksamaan, tulli ei yleensä kysy mitään selvitystä, mutta arvon ollessa rajojen alle. Niin täytyy selvittää. Jos paketin arvo on alle lahjarajan, oliko se nyt 45e tms, niin lähetät sähköpostia tullin lapussa lukevaan osoitteeseen ja liität mukaan infot paketin sisällöstä. Pitäisi selvitä ilman maksuja. :)

   Delete

Jaa ajatuksia, teidän kaikkien kommentteja on ihana lukea! ♥

Share your thoughts, I love reading all of your comments! ♥

!! NOTE: I don't do follow for follow !!