Wednesday, August 19, 2015

Kuinka tehdä itse yrttiteetä ~ How to make herbal tea


Moi ihanaiset ♥
Koska olen tämmönen luontohöpö ja keräilen myös hyödykkeitä ulkosalta, ajattelin jakaa teille pienen helpon ohjeen, miten saa itsekin hyvää yrttiteetä tai no oikeastaan yrttihauduketta! :)

Monenlaisia yrttejä voi käyttää haudukkeena, niillä on myös lääkinnällisiä vaikutuksia ja voi helposti hoitaa esimerkiksi flunssaa. On kuitenkin tiedettävä mitä yrttejä kerää ja kuinka paljon niitä kannattaa käyttää. Tässä muutamia yleisohjeita keruuseen:


 • kerää vain kasveja mitä tunnet
 • kerää sallituilta paikoilta, ei toisten pihasta
 • yrtit kerätään puhtaalta paikalta, ei tien vierestä, kävelytien varrelta tai lannoitetulta paikalta
 • kerää kuivalla säällä
 • älä kerää muovipussiin, kori, paperi- tai kangaspussi käy paremmin
 • vaihtele yrttejä, älä käytä samoja jatkuvasti
 • ole tietoinen, että jotkut kasvit saattavat aiheuttaa allergisen reaktion
 • koskaan ei kerätä kaikkia kukkia, lehtiä tai kasveja samasta paikasta, että se kasvaa myöhemminkin!

Hi lovelies ♥
Because I'm such a nature goofball and collecting also commodities from outside, thought I'd share you an easy guide on how to get good herbal tea yourself as well, though it's actually herbal infusion! :)

Many herbs can be used in infusion, they also have medicinal purposes and can easily treat flu for example. It has to be known what herbs will be picking up and how much should use them. Here's some general advice for collecting:

 • only collect herbs you know
 • gather from allowed areas, not from someone's yard
 • herbs are gathered from a clean place, not the side of the road, next to a walkway or from fertilized place
 • collect on a dry weather
 • don't gather to a plastic bag, a basket, paper- or a cloth bag is better
 • change the herbs, don't use the sames all the time
 • be aware, that some plants can cause an allergic reaction
 • never collect all the flowers, leaves or plants from the same area, so that they will grow next later too!Tehdään muutaman yrtin sekoitus, eiköhän siis aloiteta~
We'll do a mix of a few herbs, so let's get started~

1. Rubus Idaeus

Vadelma | Raspberry

Tämä on villi vadelma ja siitä käytetään lehtiä. Kerätään puhtaita ja terveitä lehtiä ensimmäisen vuoden kasvustoista, eli sellaisista, mitkä eivät tee marjoja ja varsi on vihreä ja notkea. Vadelman tunnistaa helposti lehden alapinnan valkoisuudesta. Toinen jolla on vaalea alapinta, tosin myös hieman kiiltävä, on taikinamarja, mutta sillä on täysin erimallinen lehti.

Tätä kerätään paljon, se on teesekoituksen pohja!

This is wild raspberry and we'll use the leaves. Collect clean and healthy leaves from first year growths, which are those that don't make berries and the stem is green and flexible. Raspberry is easily recognized by the whiteness of the leave's underside. The other kind of plant that has light leaf underside, is mountain currant, but the leaves are totally different. 

This we'll collect lots, it's the base of the tea-mix!


2. Trifolium Repens

Valkoapila | White Clover

Hyvin yleinen kukka, mutta ei silti kerätä ihan siitä koirapolun varrelta. Tästä käytetään kukkia. Apiloita on montaa erilaista ja ne on helppo sekottaa keskenään. Valkoapilan tunnistaa kukan vaaleasta sävystä ja kasvutavasta! Ylhäällä on vasemmalla valkoapila, missä lehti ja kukka kasvaa erikseen maasta. Ylhäällä oikealla taas on alsikeapila, joka on muuten samannäköinen, mutta varsi haarautuu. Alhaalla myös metsäapila, sen näköistä kannattaa kerätä, kun lehdissä on vaalea rinkula, se on silloin puna-apila.

Very common flower, but don't collect beside the dog walking path. From this one we'll use flowers. There are many types of clovers and they are easily mixed up. White clover can be recognized by the light color and how it grows! Above on the left is white clover, where the leaf and the flower grow separately from the ground. Above on the right is alsike clover, which looks the same, but the ramifies, makes branches. Below there's also zigzag clover, that kind of looking plant is good to pick up, when it has light circles on it's leaves, then it's red clover.


3. Achillea Millefolium

Siankärsämö | Yarrow

Siankärsämö on nokkosen jälkeen ihan parhaita kasveja ominaisuuksiltaan! Sen maku on vahva, mutta sitä kannattaa laittaa aina pikkuisen teesekoituksiin, sillä se auttaa vähän kaikkeen. Tästäkin kerätään kukkia. Kasvi on jämäkkä, hieman tahmainen ja sormet voi vähän töhriintyä, mutta se ei haittaa. Kukassa on todella voimakas tuoksu. Tätä ei tarvitse paljoa, mutta sitä kannattaa olla jemmassa, koska sitä voi vaikka lisätä enemmän teehen, kun on kipeänä. Lehti on aika pienehkö, ehkä karvaisen tuntuinen.

(Mulla ei ollu mitään pussia ku hain tyttöö päiväkodista, joten käytin hänen tuubihuivista tehtyä pussukkaa.)

After nettle, yarrow is one of the best plants by it's qualities (in Finland)! The taste is strong, but it's recommendable to always put it a little bit to tea blends, because it works almost to anything. From it we'll also collecting flowers. The plant is sturdy, a bit sticky and fingers might get a bit smudgy, but it's ok. The flower has a really strong scent. You don't need much of it, but it's good to have it around, because you can increase the amount in the tea, when being sick. The leaf is quite small-ish, maybe feels a bit hairy.

(I didn't have any bag with me when getting my daughter from daycare, so used her tube-scarf to make a pouch.)


4. Calluna Vulgaris

Kanerva | Common Heather

Kanervaa kasvaa ihanissa mäntymetsissä ja tästä otetaan kukkia ja kukkivia latvuksia. Muistaa taas ettei kerätä kaikkea! Tätäkään ei tarvita ihan hirmuisen paljon, mutta se tuo omat vibansa ja vaikutuksensa teehen. Pieni pörröinen puska metsässä, jossa on vaaleanpuna-violetteja pienen pieniä kukkia.

Common heather grows in lovely pine woods and from this we'll use flowers and flowering tops. Remember again not to collect all! With this one too, we don't need that much, but it'll give it's own vibes and effects to the tea. Little fluffy bush in the woods, where grows pink-purple tiny flowers.Kun pääset kotiin~
When you get home~


Levitä kukat ja lehdet sanomalehdelle, tarjottimelle tai käytä kuivuria, jos sinulla sellainen on. Kääntele vaikka kerran päivässä, että varmasti kuivuu. Kuivaan itse yrtit erikseen ja laitan purkkiin, koska sekoittelen aina fiiliksen mukaan omat teeni suoraan haudutuspannuun. Suosittelen tekemään myös näin, koska eri kasvit menevät kuivuessaan erilaiseen kokoon, voit kuitenkin tehdä myöhemmin valmiiksi sekoituksen ja käyttää siitä suoraan.

(keräsin tällä kertää pääasiassa siankärsämöä, koska sitä tulee käytettyä ja muuta mulla onkin jo aika hyvin)

Spread the flowers and leaves on top of a newspaper, tray or use a dryer if you have one. Turn over them perhaps once a day, so they will dry out. I dry my herbs separately and put the in a jar, because I'm always mixing my blends according to my current feeling straight to the teapot. Recommending you'll do this way too, because different plants go into different size when dried up, you can still finish up your blend later and use that.

(this time mostly collected yarrow, because using it a lot and right now got plenty of the others)


Valmiina käytettäväksi yrttihaudukkeeseen..mmm~
Suosittelen käyttämään tällaista suhdetta teesekoitukselle:

Ready to be used in an herbal infusion..mmm~
Recommending to use this kind of porportions for the blend:

Vadelma | Raspberry  ❀ ❀ ❀ ❀ ❀
Valkoapila | White clover  ❀ ❀ ❀
Kanerva | Common heather  ❀ tai / or ❀ ❀
Siankärsämö | Yarrow  ❀Jonkin verran yrttisatoa loppukesältä, vielä pitäisi kerätä paljon, kun kerran luontoäiti tarjoaa. :)

Some of my harvest from the end of the summer, should still gather, when mother nature is giving. :)

❤~Saija Sasetar

psst..teille jotka mietitte onko tämä nyt tästä lähtien joku hippi- tai goottiblogi, niin vastaus on ei. Tämä on blogi, jossa käsittelen edelleenkin kaikkea kivaa mistä tykkään ja varmasti tulee olemaan kaikkea söpöä ja pinkkiä! Tykänny pienestä asti, joten en varmasti nytkään siitä luovu! 

psst..for those of you who are wondering if this is now going to be some hippie or goth blog, the answer is no. This is a blog, where I post about all kind of fun stuff I like and there will certainly be all things cute and pink! Liked them since little, so not giving them up now either!  

10 comments:

 1. Ihana postaus <3 itsee kiinnostaisi hirmuisesti luonnon yrttien käyttö teessä ja ruuanlaitossa, mutta tietämys kun on melko hatara, niin tämä oli erittäin hyvä ja mielenkiintoinen postaus <3

  ReplyDelete
 2. Äää näyttää niin hyvältä! Tuli ihan sellanen fiilis et tekee mieli lähtee saman tien metsään samoamaan :'D Ehkä pitäskin, mut päiväsaikaan hehe.

  ReplyDelete
 3. I always wanted to do things like this but I get nervous that I will get the wrong thing and kill myself or something! Haha.

  ReplyDelete
 4. Oi, miten ihana postaus! Mun kaveri teki puolukanvarsista mulle teetä ja oon miettinyt, että mistä kaikesta muusta voi tehdä. Täytyykin lähteä metsään etsimään noita kasveja ♡

  ReplyDelete
 5. Hurjan kiva postaus! Kanervaa on kyllä pakko päästä ainakin keräämään, sitä tulee valitettavan harvoin valmiissa maustetuissa teelaaduissa vastaan.

  ReplyDelete
 6. Kiitos tästä, olen pitkään kartuttanut tietouttani yrttilääkinnästä ja kiinnostaisi joskus kasvattaa omia yrttejä tai kerätä luonnosta. Hauskaa että muitakin kiinnostaa tällainen puuhastelu!

  ReplyDelete
 7. This is such a lovely post, I love herbal tea! I'm starting to grow some of my own herbs, so this is really helpful ♥
  Amy xx

  Little Moon Dragon

  ReplyDelete
 8. Oi tällaista postausta olenkin odottanut! Kiitos hurjasti ^_^ Olen ihan hurahtanut vadelmahaudukkeeseen ja olen tähän asti ostanut sitä toreilta kun on ollut tarjolla. Nyt yritän talven varalle kerätä itse ^_^

  ReplyDelete
 9. Innostuin eilen itsekkin keräilemään metsän antimia ^^ Kätevä ohje/apu oli!

  ReplyDelete
 10. Herbal teas are my favourite! Lovely ʕ•͡ᴥ•ʔ
  Want to follow each other? If yes, follow my blog and write me a comment. I will follow you back ^^~

  Have a nice Wednesday ~
  Minnie Mouse Strawberry Lip Smacker

  ReplyDelete

Jaa ajatuksia, teidän kaikkien kommentteja on ihana lukea! ♥

Share your thoughts, I love reading all of your comments! ♥

!! NOTE: I don't do follow for follow !!